Accesso
Skip Navigation Links > Kreu > Lajmet > Vora një nga 3 bashkitë më të mira në vend,qytetarët të kënaqur nga shërbimet

Kategorite

Filtro:

Vora një nga 3 bashkitë më të mira në vend,qytetarët të kënaqur nga shërbimet

 

Qytetarët e Vorës, Korçës dhe Poliçanit janë më të kënaqurit në rang vendi me shërbimet që marrin prej bashkive të tyre. Indeksi i kënaqësisë qytetare u mat nga një anketim që aktivizoi PNUD nëpërmjet projektit STAR, në kuadër të matjes së eficencës së njësive të reja të pushtetit vendor që dolën pas reformës territoriale.

Ndërmjet 61 bashkive, qytetarët e Vorës, ata të Korçës dhe Poliçanit dhanë vlerësim të lartë, teksa shihet se vlerësimet më të ulëta për shërbimet që marrin nga pushteti lokal e ka dhënë banorët e Dibrës, Fushë-Arrëzit, Peqinit dhe Memaliajit.

Në përgjithësi, qytetarët perceptojnë mangësi të konsiderueshme në cilësinë e shërbimeve të ofruara, duke theksuar pabarazinë midis zonave rurale dhe atyre urbane.

Komunitetet shprehën prioritetet e tyre që kërkojnë ndërhyrjen e qeverisë vendore, si mirëmbajtja e rrugëve, uji i pijshëm, asistenca sociale dhe ndihma ekonomike.

Në përgjithësi, qytetarët ishin më pozitivë për sa i përket lehtësisë së aksesit në shërbime administrative.

Për më tepër, qytetarët të cilët kanë pasur të paktën një kontakt me zyrat/sektorët bashkiakë gjatë 12 muajve të fundit, shprehin një nivel të mirë kënaqësie.

Për shembull, zyrat me vlerësimet më të larta janë Zyrat e Taksave Vendore (69%), Njësitë Administrative (68) dhe Sportelet e informacionit (66). Në përgjithësi, vlen të theksohet se nuk ka dallime të theksuara në nivelin e kënaqësisë midis gjinive të ndryshme ose midis banorëve të zonave urbane dhe rurale.

Një qëllim i rëndësishëm i qeverisjes vendore është që të ofrojë shërbime publike efektive për qytetarët e saj. Vlerësimi i rezultateve për cilësinë e shërbimeve tregon një vlerësim të ulët nga qytetarët. Niveli i përgjithshëm i kënaqësisë ka marrë 46 pikë nga 100 që është maksimumi, duke treguar një vlerësim nën mesatare.

Vlerësimet kanë ndryshime konsiderueshme ndërmjet bashkive urbane dhe rurale të zonave të thella, duke treguar qartë se qasja dhe cilësia e shërbimeve nuk janë në nivelet e pritshme në zonat rurale dhe ato të thella.

Gjithashtu, qytetarët më të pasur, ata që u përkasin grupeve me të ardhura më të larta, duket se marrin shërbime më të mira se të tjerët. Megjithatë, perceptimi është relativisht më i mirë për aksesin në shërbimet administrative.

Në përgjithësi, kapaciteti i qeverisjes vendore për të ofruar shërbime kufizohet nga vështirësitë në infrastrukturë, sistemet për ofrimin e shërbimeve, kapacitetet e burimeve njerëzore dhe burimet financiare të nevojshme. Kjo lidhet edhe me faktin se bashkitë nuk duket se kanë një vizion të qartë për zhvillimin dhe ofrimin e shërbimeve në bashkinë e tyre.


Eventet

<maj 2020>
HënMarMërEnjPreShtDie
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Se shpejti


Buletini Informativ